0 0

Козунак замесен в планетарен миксер

Features:
  • 3 Порции
  • Средно

  Необходими продукти

  Начин на приготвяне

  Сподели

  Тази година имах болки в ръцете и месенето на козунак не беше препоръчително за мен. Но както се казва – всяко зло, за добро. И така реших и аз да съм модерна 🙂 След два опита, и двата успешни, реших да споделя моята рецепта за козунак, за който омесих тестото в планетария, като месенето на ръка беше съвсем малко. Надявам се да ви хареса и на вас, и да ви улесня в тази трудоемка задача.

  (Visited 20 times, 1 visits today)

  Стъпки

  1
  Готово

  В неметален съд поставяме маята и я раздробяваме леко с вилица. Към нея добавяме 1 с.л. захар и 100 мл топло прясно мляко. Разбъркваме добре и оставяме за около 30 минути на топло да шупне (може да завиете с малко стреч фолио).

  2
  Готово

  В купата на планетарния мискер с приставка за разбиване на крем поставяме яйцата (5 бр.), захарта (250 г) и ванилията (2 пак.), и включваме да разбива.

  3
  Готово

  Докато разбива, добавяме последователно: олиото (125 мл), прясното мляко (250 мл) и настърганите сухи корички портокал (1 с.л.). След като се разбъркат добре, спираме планетарията и сменяме приставката с приставка за бъркане на тесто.

  4
  Готово

  Слагаме няколко лъжици брашно и пускаме планетарията да меси. Като постепенно добавяме брашно с помощта на лъжица. Като сме добавили около 300 г от брашното спираме планетарията и добавяме вече шупналата мая. Слагаме 2-3 с.л. от брашното и отново пускаме да меси, като постепенно добавяме останалото количество брашно докато не сложим цялото количество. След като сместта поеме добре цялото количество брашно и получим тесто, спираме планетарията и оставяме да втаса в същата купа, покрита със стреч фолило, за 30-40 мин.

  5
  Готово

  След 40 мин. връщаме купата на планетарията, продължаваме с приставката за тесто, като започваме да добавяме постепенно на порции разтопеното масло (125 г). Тук е моментът да кажа, че вместо масло, можете да ползвате мас. Месим, докато мазнината се освои напълно от тестото. При мен времето, което отне беше около 20 мин. След като тестото е готово, го местим в по-голяма купа, в която да втаса. Отново я покриваме със стреч фолио, и оставяме на топличко за 2 часа.

  6
  Готово

  След като сплетем козунаците, ги поставяме в желаната за печене форма и отново оставяме да втасат. Аз и за това втасване им слагам стреч фолио, и ги оставям на топличко за около 1 час.

  7
  Готово

  След последното втасване, намазваме с 1 бр. разбит с 1 с.л. прясно мляко, жълтък. Поръсваме с филирани бадеми и кристална захар (можете да си направите "мокра" захар - като намокрите ръцете си преди да я вземете за поръсване) и слагаме да печем.

  8
  Готово

  Печенето е много важна част в приготвянето на козунака. Аз го пека на няколко етапа: 1/ загравяам фурната на 50 градуса и пека 15 минути; 2/ увеличавам на 165 градуса и пека 20 минути; 3/ след това слагам алуминиево фолио и пека още 35 минути; 4/ свалям фолиото и запичам за 5 минути. Моята фурна е на Горение, пека без вентилатор. С този начин на печене козунаците винаги стават пухкави и с дни са мекички.

  9
  Готово

  NB: За пълнеж можете да сложите каквото пожелаете - стафиди, ядки, шоколад. Аз ги правя с локум, защото вкъщи така ги обичаме :)
  Надявам се рецептата да е била полезна и инетерсна на всички. Желая ви Светли и Весели Великденски празници :)

  Domashen techen shokolad - Nina Todorova
  Предишна
  Домашен течен шоколад
  Domashen techen shokolad - Nina Todorova
  Предишна
  Домашен течен шоколад

  Добави коментар

  Pin It on Pinterest